Шта да радите у НП “Дрина”

Активности у Националном парку “Дрина”

Посјета националном парку Дрина пружа могућност обиласка, упознавања и истраживања свих љепота и мјеста које пружа овај дио државе. Парк нуди све, од разноврсних екосистема до истакнутих пејзажних карактеристика и културног наслеђа. Одлазак у природу националног парка као и кретање по чистом горском ваздуху ће вам сигурно осим физичког изазова пружити и осећај задовољства и испуњености. Клисурско-кањонска клисура ријеке Дрине је изазов за многе љубитеље природе. Могуће је посјетити и кањонску долину Црног потока. Такође, национални парк обухвата и дио унутрашњег ланца Динарских планина.

Камповање и планинарење

Надморска висина самог парка се креће у распону од 291 до 1 265 метара. Подручје националног парка припада групи старовлашких планина, односно области Стари Влах. На подручју парка се издижу планине средње висине. Планине и површи су рашчлањене дубоким ријечним долинама Дрине и њених притока што даје прелијепе погледе са одређених тачака.

Љубитељима планинарења се даје могућност освајања и већих планина у окружењу као што су Јавор (1 537 мнв) и Деветак (1 424 мнв) које се налазе сјеверозападно од националног парка ,,Дрина“, као и Звијезда (1 675мнв) и Тара (1 544мнв) које су смјештене у југоисточном наставку области Стари Влах. Боравак и ноћење у националном парку, попут камповања може да продужи боравак у природи и само уживање у њој. Приликом камповања потребно је пронаћи суво мјесто, заштићено од вјетра, да има дрвећа и да је у близини пијаћа вода. Проналазак оваквог мјеста у националном парку не представља проблем.

Бициклизам

Планински бициклизам све више добија на значају и популарности. Уколико желите да обиђете национални парк ,,Дрина“ на другачији начин,а притом имате средње до високу физичку спремност, бициклизам је дефинитивно опција за Вас. Осим асфалтних путева помоћу којих је национални парк повезан са околним селима и општиницама, за праве љубитеље планинског бициклизма на располагању су макадамски путеви и многи брдски и планински путеви и стазице. Уживање ће бити загарантовано.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Истражите НП “Дрина”