Љековито биље

Љековито биље у Националном парку “Дрина”

Љековито биље или медицинско биље се користи у званичној или народној медицини за лијечење болести или тегоба и одржавање здравља људи. Велика предност биљних љекова јесте то што при лијечењу истим мања је штета по људски организам. Или не постоји. Код љековитог биља могу се користити цвијетови, коријен, лист, лисни попуљак, пло, сјеме, цијела надземна стабиљка, коријен, луковице. Љековито биље се бере у одређеном периоду године, у зависности од биљке и суши се како би се очувало за даљу употребу. У домаћинству се од љековитог биља најчешће спремају чајеви, тинктуре, прашкови, сокови и понекад уља и масти. У националном парку ,,Дрина“ расту следеће врсте љековитог биља:

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Трава Ива

Трава Ива ( лат. teucrium montanum)  је биљка која се користи најчешће за припрему чаја. У току цвјетања се беру надземни цвијетови биљке и осушени се користе за припрему чаја. Има антиоксидативно и противупално дејство. Користи се за лијечење проблема варења, болести јетре, жучи, проблема хемороида и других.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Смиље

Смиље ( лат. Helychrysum arenarium) Листови ове биље су широки и издужени са длачицама. На врху биљке, такође прекивени длачицама налазе се цвијетови јаке жуте боје који цвјетају у периоду између маја и јула. Користи се осушен лист смиља. Смиље се може користити и за производњу етеричних уља, при чему се уз цвијет користи и стабиљка. Може се користити за ублажавање грчева, за олакшање варења и ублажавање тегоба код упале жучне кесе.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Гавез

Гавез ( лат. Symphytum officinale) је сочна и длакава биљка висине од 20 до 100 цм. Цвијетови се појављују током љета, боје прљаво-бијеле до розе и љубичасте и облика уског звона окренутог надоље. Најчешће се прави маст од гавез биљке и користи се за мазање модрица, зглобова, прелома костију, посекотина и реамутозних обољења, као и код акни и бубуљица. Биљка се може припремати и као чај.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Боквица

Боквица ( лат. Plantago minor)  је зељаста, једногодишња биљка. Расте најчешће по ливада и пашњацима и има разна љековита својства. За лијек се користе коријен, листови прије цвјетања као и сјеме након сазријевања. Користи се за припрему чаја. Најпознатија употреба је за лијечење кашља и бронхијалне астме.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Кантарион

Кантарион ( лат. Hypericum perforatum) је вишегодишња зељаста биљка која расте на сунчаним мјестима, необрађеном земљишту и рубовима шума. Има жути цвијет и зелене листове. Најчешће се употребљава за чај, тако што се користе осушени цвијет и листови, као и за прављење етеричних уља. Има љековито дјеловање за слузокожу, против грчева, против болова, при лијечењу гастритиса и чира на желуцу.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Дивља камилица

Дивља камилица ( лат. Matricaria chamomilla) је веома љековита биљка која расте на запуштеним мјестима и ливадама и веома често уз путеве. За припрему чајева и љековитих уља користи се само цвијет од ове биљке.Цвијет је жуте боје са бијелим латицама. Чај од камилице умирује грчеве у стомаку, смањује упале у тијелу, регенерише ткива код опекотина, а такође је добар за испирање очију, рана, оједа.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Коприва

Коприва ( лат. Urtica dioica) је самоникла биљка која осим за припрему чајева користи се и у исхрани. Усправна биљка са зеленим, срцоликим листовима који су прекривени жарницама и са дугачким коријеном. Коприва има јака антибактеријска и противупална дејства, ублажава болове и упале, инфекције уринарног тракта, снижава крвни притисак. Код ове биљке користе се и лист и коријен.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Невен

Невен ( лат. Calendula officinalis) је биљка која се користи у медицини, козметици као и у кулинарству. Састоји се од стабљике и наранџастих цвјетова са густо распоређеним латицама. Најчешће се прави маст и чај од невена. Користи се код запаљења јетре, уринарних инфекција, болести желуца и цријева. Такође, користи се код испирања рана и опекотина.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Горски пелин

Горски пелин ( лат. Artemisia absinthium) је разграната биљка веома јаког и карактеристичног мириса. Цвјета у периоду између јула и септембра. Осим као додатак алкохолном пићу, користи се и за припрему етеричних уља и чајева. Најпознатији је због употребе код гастритиса и осталих проблема у желуцу.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Црни слез

Црни слез ( лат. Malva sylvestris) се састоји од стабла, листова, цвијета и плода. Расте на влажним подручјима. Љековити дјелови слеза су тамно зелени листови и розе цвијетови који су карактеристични за ову биљку. Чај од црног сљеза олакшава респираторне тегобе, помаже у лечењу кашља и промуклости.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Бијели слез

Бијели слез ( лат. Althaea officinalis) као и црни слез расте на влажном земљишту поред ријека и дијели слична љековита својства. Бијели слез има широку примену у медицини. Цвјета преко цијелог љета и састоји се од бијеличасто-зелених, меких листова и бијело-ружичастих цвијетова. Коријен слеза се често у медицини користи у производњи сирупа против кашља као и за чај.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Истражите НП “Дрина”