Музеј “Римски муниципиј”

Римски музеј “Муниципиум Малвесиатиум” у Скеланима

Археолошки тим предвођен професором Мирком Бабићем из Бијељине открио је у Скеланима код Сребренице, на локалитету садашњег задружног дома и цркве, комплетну просторију римске управне зграде-базилике урбане површине око 30 метара квадратних, што је једна од највећих сачуваних мозаичких површина у РС. Базилика је нађена на дубини од 90 центиметара и потврђено је да потиче из 4. вијека прије нове ере.

Када су средином октобра 2008. године у Скеланима код Сребренице пронађени остаци зграде римског насеља, два фрагмента мозаика градске вијећнице, није било краја срећи археолога и архитеката ангажованих на овом локалитету. Руководећи са подацима археолога из Требиња, Градишке, Београда и Подгорице, археолошки тим је истраживање започео трагајући за орнаментима из 3. и 2. вијека нове ере, на локалитету гдје је била римска царина за превоз руде из Градине код Саса.

„У том периоду на ширем подручју Скелана била је велика римска колонија. Међутим, нашли смо ову базилику, која је од огромне културне вриједности за овај крај и Републику Српску„-објаснио је Бабић. Он каже да се остаци римске архитектуре из 3. и 2. вијека прије нове ере по свој прилици налазе на већој дубини. Према ријечима професора Бабића, посљедња ископавања на овом локалитету обављена су прије 115 година.

„Још у вријеме аустроугарске почела су истраживања за остацима муниципијума, што је скраћеница за римско племе, провинцију, која обухвата простор од Ужица до Сребренице и Рогатице, односно дио средњег Подриња„-рекао је Бабић. Он је додао да је овај локалитет познат и по томе што је на њему концентрисано пет античких храмова, двије касноантичке базилике или ранохришћанске цркве, око 80 разних фрагмената, натписа или скулптура.

Дикреторица Народне библиотеке и музеја у Сребреници, Нада Јовановић, изразила је велико задовољство због овог значајног открића. „Може се рећи да смо имали среће да након три-четири дана радова на том локалитету, указало нешто за чиме се трага годинама и у шта никада не можете бити сигурни да ћете наћи. Иако у литератури стоји да је Муниципијум из 1. или 2. вијека, археолози тврде да базилике које су пронашли потичу из 4. вијека нове ере „-истакла је Нада Јовановић, директорица Народне библиотеке у Сребреници.

„Локалитет је посљедњих година на различите начине интепретиран, али никада није званично, археолошки истраживан. Очекујемо да ћемо наћи остатке римске архитектуре античких храмова, покретних споменика културе и све што је занимљиво за будућа времена и туристе„-нагласио је професор Бабић.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Истражите НП “Дрина”