Животињски свијет

Фауна у Националном парку “Дрина”

Фауна националног парка Дрина представља све животињске врсте чија се станишта налазе на овом подручју. Најзначајнији представник је Панчићев скакавац. Рибљи фонд чине: језерска пастрмка, клен, шкобаљ, плотица, ријечна мрена, лињак, шаран, сом, гргеч, сунчаница и уклија. Што се тиче водоземаца и гмизаваца међу најзначајнијим врстама су: шумска корњача, шарени даждевњак, поскок, мрмољци, гаталинка, грчка жаба, шумска корњача, обични и степски смук. Постоји доста птичијих врста које живе на националном парку и скоро свака је заштићена врста. Неке од њих су: крстокљун, зимовка, краткокљуни пузић, планинска сјеница, кобац, осичар, мишар голуб гриваш, сива врана, сврака, сури орао и многе друге. Међу најначајнијим сисарима, који су под заштитом су: мрки медвјед, дивокоза, рис, вук, срна, дивља свиња и јазавац.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Панчићев скакавац

Панчићев скакавац ( лат. Picea omorika) је угрожена врста брахиптерног скакавца, којег је 1882 године пронашао др Јосиф Панчић. Утврђено је да је укупна површина данашњег станишта ове угрожене врсте око 10 километара квадратних. Скакав живи у црноборовим шумама, а ларве овог скакавца презимљују само у пању црног бора. Уништавање ове шуме, уништава се и станиште овог скакавца.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Сури орао

Сури орао ( лат. Aquila chrysaetos) је врста орла који велик 1м и достиже распон крила до 2 метра. Има снажно тијело прекривено тамно-смеђим перјем. Познат по веома добром виду и дугачким канџама којима убија своје жртве. Храни се многим шумама и живи на планинама и у шумама.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Мрки медвјед

Мрки медвјед ( лат. Ursus arctos) је један од највећих врста медвједа. Има здепасто тијело са крзном и кратким репом, шиљату њушку, заобљене ушим снажне вилице и веома оштре зубе. Већина мрких медведа има изражену грбу на леђима. Једе животиње, а и биљке. Зиму преспава у скровишту. Боја крзна може бити смеђа, сивкаста па чак и црна. Зависи од подручја у којем живи.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Дивокоза

Дивокоза ( лат. Rupicapra rupicapra) је сисар и папкар који је карактеристичан за ово подручје. Живи у планинским регијама, храни се планинским травама, пупољцима, коријењем, шумским воћем. Живи до 20 година и број година дивокозе се може видјети на основу броја годова на роговима. Што су дужи рогови, животиња је старија. Има крзно које је зими дебље него љети. Мужјаци су зантно крупнији од женки.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Истражите НП “Дрина”