Šta da radite u NP “Drina”

Aktivnosti u Nacionalnom parku “Drina”

Posjeta nacionalnom parku Drina pruža mogućnost obilaska, upoznavanja i istraživanja svih ljepota i mjesta koje pruža ovaj dio države. Park nudi sve, od raznovrsnih ekosistema do istaknutih pejzažnih karakteristika i kulturnog nasleđa. Odlazak u prirodu nacionalnog parka kao i kretanje po čistom gorskom vazduhu će vam sigurno osim fizičkog izazova pružiti i osećaj zadovoljstva i ispunjenosti. Klisursko-kanjonska klisura rijeke Drine je izazov za mnoge ljubitelje prirode. Moguće je posjetiti i kanjonsku dolinu Crnog potoka. Takođe, nacionalni park obuhvata i dio unutrašnjeg lanca Dinarskih planina.

Kampovanje i planinarenje

Nadmorska visina samog parka se kreće u rasponu od 291 do 1 265 metara. Područje nacionalnog parka pripada grupi starovlaških planina, odnosno oblasti Stari Vlah. Na području parka se izdižu planine srednje visine. Planine i površi su raščlanjene dubokim riječnim dolinama Drine i njenih pritoka što daje prelijepe poglede sa određenih tačaka.

Ljubiteljima planinarenja se daje mogućnost osvajanja i većih planina u okruženju kao što su Javor (1 537 mnv) i Devetak (1 424 mnv) koje se nalaze sjeverozapadno od nacionalnog parka ,,Drina“, kao i Zvijezda (1 675mnv) i Tara (1 544mnv) koje su smještene u jugoistočnom nastavku oblasti Stari Vlah. Boravak i noćenje u nacionalnom parku, poput kampovanja može da produži boravak u prirodi i samo uživanje u njoj. Prilikom kampovanja potrebno je pronaći suvo mjesto, zaštićeno od vjetra, da ima drveća i da je u blizini pijaća voda. Pronalazak ovakvog mjesta u nacionalnom parku ne predstavlja problem.

Biciklizam

Planinski biciklizam sve više dobija na značaju i popularnosti. Ukoliko želite da obiđete nacionalni park ,,Drina“ na drugačiji način,a pritom imate srednje do visoku fizičku spremnost, biciklizam je definitivno opcija za Vas. Osim asfaltnih puteva pomoću kojih je nacionalni park povezan sa okolnim selima i opštinicama, za prave ljubitelje planinskog biciklizma na raspolaganju su makadamski putevi i mnogi brdski i planinski putevi i stazice. Uživanje će biti zagarantovano.

Nacionalni park Drina - Nacionalni park Drina

Istražite NP “Drina”