Гљиве у Националном парку “Дрина”

Гљиве су форме чије тијело расте изнад земљишта и састоји се од дршке (стабиљке) и шешира или капе. Постоје разне врсте гљива или ти печурака. Њихова подјела се врши по изгледу.Још једна веома важна подјела за нас јесте на отровне (токсичне) и јестиве печурке. Такође, неке пећурке су токсичне у свежем стању, али када се термички обраде (скувају) оне постају јестиве јер процесом кувања се уништавају штетни токсини. Неке од најпознатијих, које су у употреби у кулинарству расту и у националном парку ,,Дрина“.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Вргањ

Вргањ ( лат. Boletus edulis) је међу најпознатијим врстама гљиве на простору националног парка као и шире. Може бити прољећни вргањ и јесењи. Иако слични, прољећни вргањ расте на пропланцима и сунчаним регијама и на земљишту прекривеном маховином, док јесењи вргањ најчешће расте око четинарског дрвећа и може се наћи у шуми. Обије врсте су јако популарне у кулинарству због сочног и укусног ,,меса“.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Смрчак

Вргањ ( лат. Morchella) припада јестивим гљива и јако је цијењена врста због својег лијепог укуса и пријатног мириса, нарочито у француској кухињи. Постоји више врста, и неке од њих се могу наћи у националном парку. Ова врста гљиве је јако популарна за брање, те доста људи иде у потрази са смрчцима. Расту у прољеће, углавном у шумама.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Рујница

Рујница ( лат. Lactarius deliciosus) је врста јестиве и јако укусне гљиве. Расте од љета до јесени у зимзеленим шумама, а посебно испод борова, на влажним травњацима и поред шума. Наранџасто-црвене боје је и састоји се од шешира гљиве и дршке који су јако меснати и сочни док је гљива млада.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Лисичарка

Лисичарка ( лат. Cantharellus cibarius) Још једна веома популарна гљива, која је наранџасто-жуте боје и лијевкастог облика. Расте у симбиози са коријенима листопадног и зимзеленог дрвећа, нарочито храста и јела. Такође расту и на маховини. Расте од краја прољећа до краја јесени. Позната је међу народом, те се много скупља за јело.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Дивљи шампињон

Дивљи шампињон ( лат. Agaricus arvensis) је јестива гљива која је бијеле боје док не почне да стари. Када шамнпион остари, постаје сивкаст,а касније кафене боје. Бере се и припрема док је млад. Има јако меснату капу као и стабљику. Углавном расте на ливадама и најчешће је узгајана гљива на свијету.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Црна труба

Црна труба ( лат. Craterellus cornucopioides) је јестива и веома укусна гљива која је сиве до црне боје. Унутрашња страна капе је свијетло сиве боје. Има специфичан и благ мирис и јако је погодна за сушење. Ова врста је веома богата бјеланчевинама и витамином Ц. Расте у шумама, најчешће буковим и храстовим.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Сиви јарчић

Сиви јарчић ( лат. Coprinopsis atramentaria) је условно јестива гљива. Ова гљива је позната јер се користи у лијечењу алкохолизма, због токсина коприна. Многе врсте ових гљива расту на животињском ђубриву и на земљиштима која су богата органским материјама. Шешир је сивкасто-смеђе боје, звонасто-ваљкастог облика. Дршка је ваљкаста, дебела и месната.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Шумско пиле

Шумско пиле ( лат. Leatiporus sulfureus) или врбача је једна од најпознатијих гљива на подручју Србије. Сакупља се од пролећа до јесени због коришћења у исхрани. Необичног облика и свијетло жуте боје најчешће паразитира – расте на мртвим стаблима врбе, јове, тополе, букве или храста. Нарасте и до 20кг и конзумира се термички обрађена.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Прстенка

Прстенка ( лат. Macrolepiota procera) или другачије сунчаница је јестива гљива која расте у свим шумама па чак и у воћњацима. Расте од септембра до новембра. Једе се само шешир који је укусан специјалитет у кулинарству. Шешир је лоптаст, свијетло-смеђе боје са тамно-смеђим испупчењима. Дршка је висока, шупља и ваљкаста.

Пухара

Пухара ( лат. Lycoperdon perlatum) је гљива занимљивог, лоптастог облика са јако кратком дршком. Конзумира се само док је млада. Тада је бијеле боје, унутра шешира је меснате и влажне текстуре. Када остари постаје браон боје испуњена прахом. Најчешће расте на ливадама.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Ђурђевка

Ђурђевка ( лат. Calocybe gambosa) је јестива гљива чији шешир је бијело-смеђе боје, у младости полукугласт, а касније постаје раширен и улегнут. Дршка је месната и пуна. Најчешће се налази у јесени и расте на ливадама, пашњацима, рубовима шума и испод зимзелених стабала. Врло је цијењена гљива и јако укусна.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Истражите НП “Дрина”