Ljekovito bilje

Ljekovito bilje u Nacionalnom parku “Drina”

Ljekovito bilje ili medicinsko bilje se koristi u zvaničnoj ili narodnoj medicini za liječenje bolesti ili tegoba i održavanje zdravlja ljudi. Velika prednost biljnih ljekova jeste to što pri liječenju istim manja je šteta po ljudski organizam. Ili ne postoji. Kod ljekovitog bilja mogu se koristiti cvijetovi, korijen, list, lisni populjak, plo, sjeme, cijela nadzemna stabiljka, korijen, lukovice. Ljekovito bilje se bere u određenom periodu godine, u zavisnosti od biljke i suši se kako bi se očuvalo za dalju upotrebu. U domaćinstvu se od ljekovitog bilja najčešće spremaju čajevi, tinkture, praškovi, sokovi i ponekad ulja i masti. U nacionalnom parku ,,Drina“ rastu sledeće vrste ljekovitog bilja:

Nacionalni park Drina - Nacionalni park Drina

Trava Iva

Trava Iva ( lat. teucrium montanum)  je biljka koja se koristi najčešće za pripremu čaja. U toku cvjetanja se beru nadzemni cvijetovi biljke i osušeni se koriste za pripremu čaja. Ima antioksidativno i protivupalno dejstvo. Koristi se za liječenje problema varenja, bolesti jetre, žuči, problema hemoroida i drugih.

Nacionalni park Drina - Nacionalni park Drina

Smilje

Smilje ( lat. Helychrysum arenarium) Listovi ove bilje su široki i izduženi sa dlačicama. Na vrhu biljke, takođe prekiveni dlačicama nalaze se cvijetovi jake žute boje koji cvjetaju u periodu između maja i jula. Koristi se osušen list smilja. Smilje se može koristiti i za proizvodnju eteričnih ulja, pri čemu se uz cvijet koristi i stabiljka. Može se koristiti za ublažavanje grčeva, za olakšanje varenja i ublažavanje tegoba kod upale žučne kese.

Nacionalni park Drina - Nacionalni park Drina

Gavez

Gavez ( lat. Symphytum officinale) je sočna i dlakava biljka visine od 20 do 100 cm. Cvijetovi se pojavljuju tokom ljeta, boje prljavo-bijele do roze i ljubičaste i oblika uskog zvona okrenutog nadolje. Najčešće se pravi mast od gavez biljke i koristi se za mazanje modrica, zglobova, preloma kostiju, posekotina i reamutoznih oboljenja, kao i kod akni i bubuljica. Biljka se može pripremati i kao čaj.

Nacionalni park Drina - Nacionalni park Drina

Bokvica

Bokvica ( lat. Plantago minor)  je zeljasta, jednogodišnja biljka. Raste najčešće po livada i pašnjacima i ima razna ljekovita svojstva. Za lijek se koriste korijen, listovi prije cvjetanja kao i sjeme nakon sazrijevanja. Koristi se za pripremu čaja. Najpoznatija upotreba je za liječenje kašlja i bronhijalne astme.

Nacionalni park Drina - Nacionalni park Drina

Kantarion

Kantarion ( lat. Hypericum perforatum) je višegodišnja zeljasta biljka koja raste na sunčanim mjestima, neobrađenom zemljištu i rubovima šuma. Ima žuti cvijet i zelene listove. Najčešće se upotrebljava za čaj, tako što se koriste osušeni cvijet i listovi, kao i za pravljenje eteričnih ulja. Ima ljekovito djelovanje za sluzokožu, protiv grčeva, protiv bolova, pri liječenju gastritisa i čira na želucu.

Nacionalni park Drina - Nacionalni park Drina

Divlja kamilica

Divlja kamilica ( lat. Matricaria chamomilla) je veoma ljekovita biljka koja raste na zapuštenim mjestima i livadama i veoma često uz puteve. Za pripremu čajeva i ljekovitih ulja koristi se samo cvijet od ove biljke.Cvijet je žute boje sa bijelim laticama. Čaj od kamilice umiruje grčeve u stomaku, smanjuje upale u tijelu, regeneriše tkiva kod opekotina, a takođe je dobar za ispiranje očiju, rana, ojeda.

Nacionalni park Drina - Nacionalni park Drina

Kopriva

Kopriva ( lat. Urtica dioica) je samonikla biljka koja osim za pripremu čajeva koristi se i u ishrani. Uspravna biljka sa zelenim, srcolikim listovima koji su prekriveni žarnicama i sa dugačkim korijenom. Kopriva ima jaka antibakterijska i protivupalna dejstva, ublažava bolove i upale, infekcije urinarnog trakta, snižava krvni pritisak. Kod ove biljke koriste se i list i korijen.

Nacionalni park Drina - Nacionalni park Drina

Neven

Neven ( lat. Calendula officinalis) je biljka koja se koristi u medicini, kozmetici kao i u kulinarstvu. Sastoji se od stabljike i narandžastih cvjetova sa gusto raspoređenim laticama. Najčešće se pravi mast i čaj od nevena. Koristi se kod zapaljenja jetre, urinarnih infekcija, bolesti želuca i crijeva. Takođe, koristi se kod ispiranja rana i opekotina.

Nacionalni park Drina - Nacionalni park Drina

Gorski pelin

Gorski pelin ( lat. Artemisia absinthium) je razgranata biljka veoma jakog i karakterističnog mirisa. Cvjeta u periodu između jula i septembra. Osim kao dodatak alkoholnom piću, koristi se i za pripremu eteričnih ulja i čajeva. Najpoznatiji je zbog upotrebe kod gastritisa i ostalih problema u želucu.

Nacionalni park Drina - Nacionalni park Drina

Crni slez

Crni slez ( lat. Malva sylvestris) se sastoji od stabla, listova, cvijeta i ploda. Raste na vlažnim područjima. Ljekoviti djelovi sleza su tamno zeleni listovi i roze cvijetovi koji su karakteristični za ovu biljku. Čaj od crnog sljeza olakšava respiratorne tegobe, pomaže u lečenju kašlja i promuklosti.

Nacionalni park Drina - Nacionalni park Drina

Bijeli slez

Bijeli slez ( lat. Althaea officinalis) kao i crni slez raste na vlažnom zemljištu pored rijeka i dijeli slična ljekovita svojstva. Bijeli slez ima široku primenu u medicini. Cvjeta preko cijelog ljeta i sastoji se od bijeličasto-zelenih, mekih listova i bijelo-ružičastih cvijetova. Korijen sleza se često u medicini koristi u proizvodnji sirupa protiv kašlja kao i za čaj.

Nacionalni park Drina - Nacionalni park Drina

Istražite NP “Drina”