Bijele vode

Prijeratno lovište „Sušica“ na Bijelim vodama kod Srebrenice bilo je jedno od najrazvijenijih preduzeća ove opštine. Imalo je veliki rezervat bogat medvjedima, divokozama, divljim svinjama i drugom divljači. „Sušica“ se usljed ratnih djelovanja raspala, a mnoga kapitalna divljač nestala.

Na Bijelim vodama ostao je devastiran objekt s prizemljem i dva sprata. U prizemlju je bila kuhinja s ostavama, a na spratovima 20 soba, dnevni boravak, toaleti i kupatila.

Najviše gostiju ovdje je dovodio bivši gradonačelnik Sarajeva i generalni direktor „Energoinvesta“ pokojni Emerik Blum. Najčešći su bili tadašnji funkcioneri Branko Mikulić, Nikola Stojanović, Ante Sučić, Milanko Renovica i generali JNA. Gosti su donosili hranu, a razna domaća jela spremali su im Hasiba i Munib Halilović, domari objekta Bijele vode.

Kada gost ustrijeli medvjeda, divokozu, divlju svinju ili neku drugu divljač, educirana komisija lovišta boduje ulov i po vrijednosti trofeja lovac izvrši uplatu. Trofej ostavlja sebi, a meso ubijene divljači lovište je prodavalo hladnjači Sokolac.

Uplate u devizama

Iako su ovdje lovili najviši funkcioneri bivše Jugoslavije i stranih zemalja, nijedan nije imao privilegiju. Svi su na račun lovišta „Sušica“ morali u devizama platiti ubijenu divljač.

Hrana za divljač nabavljana je iz svih klaonica regiona, a deset tona kukuruza mjesečno kupovalo se od ovdašnjih poljoprivrednika. Hranu do Bijelih voda dovozio je Avdo Lejlović, a na tri hranilišta nosila se na konjima. Trebalo je nahraniti 65 medvjeda i drugu divljač.

Lovce je na čeke vodio i za njihovu sigurnost se brinuo Husein Karić, koji je umro prije godinu i po.

Nacionalni park Drina - Nacionalni park Drina

Istražite NP “Drina”