Manastir Karno

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice

Manastir KARNO, drevna Nemanjićka zadužbina iz XIII vijeka, posvećen je Pokrovu Presvete BOGORODICE. Na mjestu današnjeg Hrama po predanju se nalazio Manastir koji je stradao u vrijeme dolaska osmanlija u ove krajeve. Gradnja današnjeg Hrama Pokrova Presvete Bogorodice započeta je 1893. godine, a završena je 1896. Godine. Osvetio ga je mitropolit Nikolaj (Mandić) ujak svjetski poznatog Srpskog naučnika Nikole Tesle. Na Hram je dozidan zvonik 1925. godine, a zvono je darovao Kralj Aleksandar Karađorđević. Majstori su bili čuveni osaćanski neimari, koje je i Knjaz Miloš Obrenović pozivao da grade i zidaju po slobodnoj Srbiji.

Ova Hram je nekoliko puta stradao i obnavljan. Najprije je ruinirani Hram obnovio proto Tihomir Mitrović 1956. godine, da bi zbog nastalih oštećenja u teškom nevremenu 1973. godine čekao na obnovu do 1979. godine. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992. godine Hram je opljačkan i zapaljen, skinut je krov, a sav inventar uništen. Tom prilikom je izgorio i ikonostas sa vrijednim ikonama. Sve ovo su učinile muslimanske vojne snage iz Srebrenice, zloglasne 28. divizije takozvane armije BiH pod komandom Nasera Orića. Obnovljen je i saniran da se u njemu može bogoslužiti 1996. godine. Dok je ovo bio parohijski Hram u njemu su službovali: Drago Urošević, Srpko Dabić, sveštenik Josip, Simo Đurić, jeromonah Nikolaj (Egić), Dimitrije Blažić, Miodrag Đorđević, Tihomir Mitrović, Ranko Jotić, jeromonah Nikodim (Novaković), Todor Tomić, Đoko Jović i Dimitrije Krsmanović.

Obnova manastirskkog života počinje dolaskom sadašnjeg Igumana, Arhimandrita Luke (Babića) 2011. godine. Ovaj Manastir njegovim neizmjernim trudom, zalaganjem i životnim požrtvovanjem, niče iz pepela. Otac Luka je za kratko vrijeme zajedno sa prijateljima Manastira i pobožnim narodom, podigao veliki konak u sklopu koga je sazidao novu Crkvu, i započeo obnovu manastirskog kompleksa. Takođe, blagoslovom i ličnim zalaganjem tadašljeg Episkopa Zvorničko-Tuzlanskog, a danas Mitropolita Dabrobosanskog, Gospodina Hrizostoma u mnogome je pomognuta obnova ove velike Svetinje. Naš dragi Mitropolit Hrizostom, ponavlja podvig Mitropolita Nikolaja (Mandića), te odmah po osvećenju Svetinje Karno, kao i on, odlazi za Mitropolita Sarajevskog.

Trenutno su u završnoj fazi radovi rekostrukcije starog Hrama, na kome su po projektu rekonstrukcije dozidane dvije kupole, izvršena prepravka krovne konstrukcije, na kojoj treba da se izvrši pokrivanje sa zlatnim limovima, kao i nastavak finih radovi u unutrašnjosti Hrama, od malterisanja i ikonopisanja. S obzirom da je sa ovih krajeva-Osata, Sveti Vladika Nikolaj Velimirović, Srpski i Svepravoslavni, njemu u čast, u slavu Božiju, posvećen je novoizgrađeni Hram u manastirskom konaku. Mermer u toj crkvi je lokalni ,romanit’; Ikonostas je rad duborezačke radionice Sveštenog Manastira Tvrdoš, iz Stare Hercegovine; polijelej je iz bratske Grčke (Atina), a sveštene ikone Hrista i Bogorodice u pozlati su iz Carske Rusije. U sklopu konaka se nalazi i manastirska biblioteka, trpezarija i dvadeset soba opremljenih za boravak posjetilaca.

U Manastirskoj porti sazidan je i Pirg, posvećena Svetom Savi, prvom Srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, na koji se naslanja letnjikovac sa tremom. Takođe, u okviru Manastirskog kompeksa podignuta je i spomen bista svešteniku Bobanu Lazareviću, koji je stradao 1992. godine; i završeni su radovi na spomen česmi za nastradale mještane sela Karno, i 11 pripadnika policije Republike Srpske, koji su poginuli u neposrednoj blizini Manastira. U Manastirskom posjedu su još i farma životinja-najveća atrakcija su konji, pčelinjak, plastenik..

Na lokaciji Kupres na Crnom Vrhu, nedaleko od Manastira, na mjestu poznatom kao „Crkvina“, nalazio se Hram koji je porušen takođe u vrijeme osmanlijske najezde. Danas je to mjesto obilježeno Časnim Krstom. Nekih četristo metara od tog lokaliteta, isto je podignuta spomen česma sa ikonom Svetog Save Srpskog- krsne slave većine Crnovršana i zaštitnika sela, četvorici mučenika ubijenih 9. maja 1992. godine od strane muslimana.

Iako mnogo puta rušen i devastiran, kako u bliskoj prošlosti, tako i kroz kompletnu viševjekovnu istoriju, ovaj drevni Manastir i danas svjedoči da je jedina prava i istinska, Srpska pravoslavna vjera, nepobjediva sila, koja jedino može odoljeti svim isušenjima. Kada se danas dođe u Karno, osjećaj je kao da se parče raja spustilo na zemlju. Ušuškan u krajoliku predivnog pejzaža, Perućačkim jezerom i Osatskim ljepotama, kao najznačajnija tačka Nacionalnog Parka ‘’Drina’’, svjetli naš Manastir. Dragulj opštine Srebrenica, duhovna oaza i biser prirodnih ljepota ovoga kraja. Posjećuju ga ljudi iz svih krajeva svijeta, i po nekom nepisanom pravilu uvjek se iznova vraćaju. Da ponovo ožive onaj predivni osjećaj iskonske radosti, mira, blagostanja, ljubavi i divne dobrodošlice; onaj najdraži osjećaj pripadnosti.. kao kada se vraćamo kući, najbližima.

Nacionalni park Drina - Nacionalni park Drina

Istražite NP “Drina”