“Чаробни туристички прстен” је 130 километара дуга тура у којој је смјештена пловидба кањоном Дрине, од Перућца до Вишеграда, вожња Шарганском осмицом, посјета Вишеграду, Андрићграду, Мокрој гори, Дрвенграду, обилазак манастира Добрун.

То је резултат је прекограничне сарадње Србије и Републике Српске. Програм је у односу на прошлу годину допуњен вожњом музејским возом од Вишеграда до Мокре Горе. Деценијама заборављена уска пруга обновљена је пре две године и била је предуслов за Чаробни прстен.

Бродом од Перућца до Вишеграда, трасом дугом 52 километра, пловило је прошле године 7.000 људи, док се годишње Шарганском осмицом превезе 70.000 путника.

“Цео Чаробни прстен је својеврсно путовање кроз време, природу и историју. Упознајемо се са заоставштином Иве Андрића у Вишеграду, возимо се музејском железницом и у свету јединственом Шарганском осмицом. А Дрина и сама природа у њеном кањону су фасцинантни и фасцинирају гопсте”, прича Јелена Вукашиновић Миловановић из Таратурса.

Чаробни прстен је, по речима директора ТО регије Западна Србија Мирослава Рађена, један од најатрактивнијих туристичких производа на територији Сртбије.

“Ретко где имате да за један викенд промените три превозна средства и да доживите ово што можете да доживите када путујете Чаробним прстеном. Ова тура обогатила је туристичку понуду наше регије и довољно је да кажем да су прошле године Дрином пловили и туристи са Новог Зеланда”, каже Рађен.

“Ове године очекујемо да се број туриста повећа до 20 одсто, а већ имамо најављене групе из Италије, Немачке и Бахреина”, каже директор Туристичке агенције Таратурс Горан Глишић.

У кањону Дрина протиче кроз два национална парка. Тара у Србији тај статус има већ скоро четри деценије, а ове године га је добила и лева обала Дрине у Републици Српској.

“У оквиру националног парка Дрина-Сребреница налазе се две средњовековне тврђаве, 50 налазишта некропола стећака из средњег века, римски Археолошки музеј са мозаицима из периода од 1. до 4 века. Надамо се да ће све то постати саставни део овог туристичког производа”, каже в.д. директора Националног парка Дрина-Сребреница Драгић Глишић.

Ово је друга сезона како се реализује “Чаробни туристички прстен”, а план је да ове године тура заживи једном недељно.