Stari grad Klotjevac

Stari grad i tvrđava Klotjevac zauzima areal od 100dž20 m, a objekti su prilagođeni kosi. Dobro su očuvane obje kule i platno koje ih povezuje, kao i objekat na terasi (tzv.konjušnice) koji se ruši u gradski potok. Na brijegu zvanom Jatara, u arealu grada, sačuvano je desetak stećaka.

Pošto je većina srednjovjekovnih bosanskih gradova građena na uzvišenjima pa tako i ovaj grad imao je odbrambeni karakter. Imao je dobru preglednost tog dijela kanjona Drine. Činjenica da se samo 7 km nizvodno nalazi još jedna srednjovjekovna utvrda- srednjovjekovni grad Đurđevac, pokazuje historijsku važnost ovog kraja. Nekropole stećaka „razasute“ u tom području opštine Srebrenica, a koje gravitiraju u okolini Klotjevačkog grada kao što su: Zlatovo kod sela Ljeskovik, Zaelisije, Urisići, Lubničko brdo i druga pokazuju kontinuitet življenja odavnina na ovim prostorima.

Ovaj srednjovjekovni grad sagrađen je na litici rijeke Drine, a svojim izgledom pokazuje da je imao funkciju utvrde iz koje se kontrolisao prolaz kanjonom Drine. Izuzetno atraktivan, zbog nepristupačnosti terena do njega mogu doći samo najsmjeliji avanturisti.

Nacionalni park Drina - Nacionalni park Drina

Istražite NP “Drina”