Национални парк Дрина је најмлађи национални парк у Босни и Херцеговини. Иако најмлађи, дефинитивно не треба бити запостављен када планирамо путовање. Ако сте авантуристи, заљубљеник у природу или само желите да на кратко побјегнете од модерног живота, посјетом националном парку Дрина нећете моћи крити своје одушевљење. Изворска свјежина, жубор воде, непрегледни видиковци, са којих ће се поглед зауставити не на трен, већ ће остати упамћен за цијели живот. Ово је мјесто на којем сваким удахом удишете мир и слободу.

У наставку смо издвојили шта све не смијете пропустити приликом постјете Национални парк Дрина!

Језеро Перућац

Перућачко језеро је вјештачко језеро на подручју општине Бајина Башта и Сребреница. Језеро је настало преграђивањем тока реке Дрине, за потребе хидроелектране „Бајина Башта“. Дужина језера износи око 54 км, најмања ширина од 150 метара, а највећа ширина око 1000 метара. Перућачко језеро се налази на 290 метара надморске висине. Због стрмине обале, дубина језера на само пар метара од саме обале достиже просјечну дубину од 3 до 8 метара. Средина језера представља границу између Републике Српске, БиХ и Републике Србије.

Nacionalni park Drina

Стари град Ђурђевац

Једно од културно-историјских наслеђа које се налази у зони националног парка јесте средњовјековни град Ђурђевац. На истакнутом вису изнад лијеве обале Дрине видљиви су остаци квадратне куле и дворишта. Висина куле је до 3м, док је дужина вањског бедема око 25м. У изворима се помиње у касном средњем вијеку 1444. године заједно са подграђем.

Видиковац Бијеле воде

Видиковац Бијеле воде налази се на неколико километара од Сребренице. Са видиковца се пружа нестваран поглед на ријеку Дрину, а ту се налази и излетиште за све посјетиоце.

Nacionalni park Drina

Стари град Клотјевац

Пошто је већина средњовјековних босанских градова грађена на узвишењима па тако и овај град имао је одбрамбени карактер. Имао је добру прегледност тог дијела кањона Дрине. Чињеница да се само 7 км низводно налази још једна средњовјековна утврда- средњовјековни град Ђурђевац, показује историјску важност овог краја.

Овај средњовјековни град саграђен је на литици ријеке Дрине, а својим изгледом показује да је имао функцију утврде из које се контролисао пролаз кањоном Дрине. Изузетно атрактиван, због неприступачности терена до њега могу доћи само најсмјелији авантуристи.

Nacionalni park Drina

Оно што се око забиљежи, ријечима је понекад немогуће описати. Зато, уколико вам све ове ријечи нису биле довољне, остављамо вам и видео којим ће, вјерујемо, Национални парк Дрина у ових пар минута освојити ваша срца.