Биљни свијет

Флора и вегетација

Флора и вегетација су компоненте екосистема које се посматрају као једна цјелина. Предмет проучавања флоре су биљке и биљне заједнице. Национални парк ,,Дрина“ је јединствен у погледу флоре. На овом простору расте значајан број ендемичних, реликтних и ријетких биљних врста, што добриноси вегетацијској и екосистемској разноликости. На основу вишегодишњих теренских истраживања и на основу доступних података из литературе, на подручју националног парка ,,Дрина“ констатовано је 635 такса. Флора је распоређена у 90 породица и 351 род. Многе од биљних врста су заштићене и налазе се на Црвеној листи.

Кањон Дрине представља један од најинтересантнијих кањона свијета. Највећи дио површине Националног парка Дрина заузимају стијене и стрме литице кањона Дрине. Настањене су реликтним фитоценозама црног бора, црног граба и термофилне шуме букве.

Шумска вегетација се одликује израженом разноликошћу биљних заједница, које гради велики број биљних врста. Посебну вриједност овога подручја чини присуство Панчићеве оморике, која је ендемична и терцијарно реликтна врста. На истраживаном подручју оморика је присутна на локалитету Шарена буква и Боров засјед изнад села Луке. Шумска вегетација истраживног подручја пружа се у висинском распону око 300-1100 m надморске висине. Нижи дијелови су обрасли шумом сладуна и цера. На ову шуму надовезује се појас шума китњака и цера, односно китњака на кога на хладнијим стаништима смјењује букова шума. На овај појас се надовезују шуме букве и јеле.

Рецентни флувисоли представљају станишта врба и топола, а око рјечице зване Ријека фрагментарно је присутна заједница црне јове. На веома влажном и хумозном земљишту развија се бујна вегетација високих зелени.Већина ливада је настало у новијој историји вегетације под различитим утицајима човјека. Настале су сјечом и паљењем шумске и шибљачке вегетације ради добивања ливада и обрадивих површина.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Панчићева оморика

Панчићева оморика ( лат. Picea omorika) доприноси вриједности флоре у националном парку. Иако некад врста која се простирала цијелом Европом, данас се сматра заштићеном врстом која расте још само на ријетким локалитетима укључујући и национални парк Дрина. И спада међу угрожене биљне врсте.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Рожац

Вргањ ( лат. Cerastium alpinum) је цвијет бијеле боје који има још три подврсте, од којих још једна расте у националном парку. У питању је длакави рожац. Рожац је из породице каранфила. Расте у висини од 1цм до 15 цм.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Јетренка

Јетренка ( лат. Hepatica nobilis) је зељаста биљка са усправном, длакавом, црвеносмеђом стабиљком висине до 15цм. Латице цвијета су плавкасто-љубичасте боје. Расте на брдским подрчјима и у свијетлим шумама.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Хајналдова невесика

Хајналдова невесика ( лат. Athamanta haynaldii) је врста цвијета која припада породици штитара. Она је угрожена врста која још расте у југоисточној Европи. Цвијетови су бијеле боје и карактеристичног облика, зато се зову штитови. Ова врста је богата етеричним уљима и због тога је карактеришу специфично ароматични мирис и укус.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Циклама

Циклама ( лат. Cyclamen purpurascens) је је цвијет који припада породици јагорчевина. Оне су вишегодишње биљке, листају касно зими, а цвјетају у јесен. Расту у шумама гдје су дјелимично заштићене од сунчеве свјетлости. И поприлично су толерантне на мраз. Цвијет цикламе има више врста. Ова врстаа Цyцламен пурпурасценс има цвијетове љубичасте боје. Због климатских промјена ова врста је угрожена.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Вријесак

Вријесак ( лат. Satureja subspicata) овај цвијет је познат, јер даје карактеристичан укус меду. Дакле, уколико се пчеле хране вријеском, мед ће бити веома квалитетан. Босна и Херцеговина је веома познато станиште ове биљне врсте. Вријесак је жбунаста биљка, са мноштво ситних бијело-љубичастих цвијетова. У народној медицини се користи за припрему чаја и лијечење проблема са варењем и тегобама у желуцу.

Национални парк Дрина - Nacionalni park Drina

Истражите НП “Дрина”