Дуги низ година природне љепоте, конфигурација терена, бескрајно зеленило, бујне шуме и прелијепи видиковци, националног парка Дрина привлаче велики број заљубљеника у природу.Има ту рекреативаца ( шетача, бициклиста, истраживача, особењака, људи свих животних доби ), али и одређени број оних који за властите потребе или у комерцијалне сврхе сакупљају шумске плодове.

Иако постоје прописана правила на који начин сакупљати одређену биљну врсту или шумски плод, већина берача се тога не придржава , као и не вођење рачуна о количини које се беру. Штете које напараве несавјесни берачи нису само губици у материјалном смислу, већ и уништавање станишта поједених биљних врста којима пријети потпуно уништавање.Стим у вези, наша савјест према природи мора бити на првом мјесту, у циљу очувања и заштите онога што смо стекли а не наслиједили, и како би смо је пренијели на следеће генерације.

Шумски плодови су јестиве биљне врсте које расту без утицаја човјека, тј. самоникле биљке. Најзаступљенији шумски плодови који расту на територији националног парка “Дрина“ а које је најбоље брати у вријеме зријења и уживати у њихових хранљивим и љековитим својствима можемо истаћи на слиједеће:

ШИПУРАК

Шипурак ( лат. Rosa canina) је жбунаста биљка из породице ружа. Цвјета у мају и јуну, а сазријева у септембру и октобру. Плод је црвени, јајастог облика, глатке површине. Плод шипурка се користи за припрему чаја, као и за припрему неких посластица попут џема, слатког и сока. Шипурак се такође користи у козметичкој индустрији.

ТРЊИНА

Трњина ( лат. Prunus spinosa) је трновита биљка која се сматра претком шљива. Расте на грму и плодови су плаве боје.Цвјета крајем пролећа, а у јесени сазријева. Код ове биљке могу се користити се плодови, цвијет и кора. Има љековита дејства и може се користити на различите начине као и за припрему чаја.

РИБИЗЛА

Рибизла ( лат. Ribes) је врста бобичастог воћа.Плодови су бобице величине грашка. Плодови могу бити бијеле и црвене боје и тада су киселастог укуса,а такође могу бити и црне боје и црна рибизла има горак укус. Може се користити у лијечењу разних тегоба због својих љековитих својстава, а користи се у исхрани за припрему џема, сокова, слатког.

ДИВЉА МАЛИНА

Дивља малина ( лат. Rubus idaeus) је вишегодишња биљка из породице ружа. Плод је црвене боје јако лијепог укуса. Богата је витамином Ц и Е. Лист малине се користи у народној медицини за припрему чајева, док плод малине је веома познат у исхрани за припрему сокова, џемова, слаткиша.

КЛЕКА

Клека ( лат. Juniperus) је род четинарских биљака из породице чемпреса. Клека је вишегодишња биљка са игличастим лишчем и ситним бобичастим плодовима тамно плаво-љубичасте боје и горкослатког укуса. Бобице клеке се могу сушити и користити даље због својих љековитих својстава. Познато је да плод клеке помаже код мокраћних тегоба и проблема са бубрезима.

ШУМСКА ЈАГОДА

Шумска јагода ( лат. Fragaria vesca) је врста јагоде која расте на рубовима шуме и шумским пропланцима. Цвијет је ситан и бијеле боје, а касније плод црвене боје. Шумска јагода је лијепог мириса и укуса и користи се у исхрани и за припрему неких слатких јела. Такође се користи и чај од јагоде.

СРЕМУШ

Сремуш ( лат. Allium ursinum) је самоникла биљка из породице лукова, позната као дивљи или медвеђи лук. Има велику хранљиву вриједност, нарочито у првим мјесецима пролећа. Сремуш расте у влажним подручијима листопадних шума. У исхрани се користе листови и луковица. Такође је позната употреба сремуша у народној медицини.

БРУСНИЦА

Брусница ( лат. Oxycoccus) је зимзелена патуљаста жбунаста биљка која расте у веома влажним подручијима. Плодови бруснице су црвене бобице, глатке текстуре и слатко-кисјелог укуса. Плодови бруснице се у веома широкој примени како у прехрамбеној индустрији и у медицини. Богата је антиоксидансима и витамином Ц.

ГЛОГ

Глог ( лат. Crataegus) је дрво и жбун из породице ружа који је сродан плоду мушмула. Расте у висини до 5 метара на разноликим стаништима. Глог је трновит, цвјета у периоду маја и јуна и у периоду сазријевања од септембра до октобра добијају се ситни бобичасти плодови црвене боје – уколико је у питању црвени глог. Сличан њему постоји и бијели глог.

БОРОВНИЦА

Боровница ( лат. Vaccinium myrtillus) је малени вишегодишњи грм који са својим плодовима спада у врсту дивљег воћа. Цвјета у мају и јуну, а плодови сазријевају у јулу и августу. Плод је јако укусан, плаво-црне боје. Јако је богата гвожђем и витаминима па се користи у лијечењу анемије. Од плодова и листова се припрема чај, а од плодова се припремају сокови и разне посластице.

ВРГАЊ

Вргањ ( лат. Boletus edulis) је међу најпознатијим врстама гљиве на простору националног парка као и шире. Може бити прољећни вргањ и јесењи. Иако слични, прољећни вргањ расте на пропланцима и сунчаним регијама и на земљишту прекривеном маховином, док јесењи вргањ најчешће расте око четинарског дрвећа и може се наћи у шуми. Обије врсте су јако популарне у кулинарству због сочног и укусног ,,меса“.

СМРЧАК

Смрчак ( лат. Morchella) припада јестивим гљива и јако је цијењена врста због својег лијепог укуса и пријатног мириса, нарочито у француској кухињи. Постоји више врста, и неке од њих се могу наћи у националном парку. Ова врста гљиве је јако популарна за брање, те доста људи иде у потрази са смрчцима. Расту у прољеће, углавном у шумама.

РУЈНИЦА

Рујница ( лат. Lactarius deliciosus) је врста јестиве и јако укусне гљиве. Расте од љета до јесени у зимзеленим шумама, а посебно испод борова, на влажним травњацима и поред шума. Наранџасто-црвене боје је и састоји се од шешира гљиве и дршке који су јако меснати и сочни док је гљива млада.

ЛИСИЧАРКА

Лисичарка ( лат. Cantharellus cibarius) Још једна веома популарна гљива, која је наранџасто-жуте боје и лијевкастог облика. Расте у симбиози са коријенима листопадног и зимзеленог дрвећа, нарочито храста и јела. Такође расту и на маховини. Расте од краја прољећа до краја јесени. Позната је међу народом, те се много скупља за јело.

ДИВЉИ ШАМПИЊОН

Дивљи шампињон ( лат. Agaricus arvensis) је јестива гљива која је бијеле боје док не почне да стари. Када шамнпион остари, постаје сивкаст,а касније кафене боје. Бере се и припрема док је млад. Има јако меснату капу као и стабљику. Углавном расте на ливадама и најчешће је узгајана гљива на свијету.

ЦРНА ТРУБА

Црна труба ( лат. Craterellus cornucopioides) је јестива и веома укусна гљива која је сиве до црне боје. Унутрашња страна капе је свијетло сиве боје. Има специфичан и благ мирис и јако је погодна за сушење. Ова врста је веома богата бјеланчевинама и витамином Ц. Расте у шумама, најчешће буковим и храстовим.

ДИВЉА КУПИНА

Купина (Rubus fruticosus L.). је вишегодишња биљка са крупним и јаким трњем дуж стабла. Плод је коштуница тамно-плаве, готово црне боје.Расте самоникла по ивицама шума. Добар су извор аминокиселина и есенцијалних влакана.Снажан антиоксиданс.Посебно се истиче у борби против рака плућа, дебелог цријева и једњака. Смањује ризик од срчаних болести попут можданог и срчаног удара, и атеросклерозе. Магнезиј помаже у регулацији крвног притиска, превенцији аритмије и неправилних откуцаја срца..Чај од листа купине има љековита својства.Облози од чаја користе се за лијечење подбухлости лица и очију.Чај од листа купине пијте или гргљајте код грлобоље, упале крајника, душника, болесних десни и афта у устима.

ЗОВА

Зова-Базга(Sambucus nigra) је листопадни жбун, рјеђе дрво, које нарасте од 4–6 м. Листови су јој поредани у парове, дуги од 10–30 цм.Цвјета средином љета. Најзначајније су црна и црвена зова, а на нашим се просторима најчешће користи црна – Самбуцус нигра.Љековита својства зове су диуретичка, лаксативна и противупална својства.У љековите сврхе користе се сви дијелови : цвијет, лишће, бобице, кора и коријен.Врући чај од цвијета зове користан је код прехладе, грипе, синуситиса, упале крајника, упале грла, реуматоидних обољења и астме, потиче знојење и чисти организам од токсина.Чај од лишћа користи се код нечисте коже, поспјешује излучивање мокраће.Зова као лијек се користи и за бољи рад срца, код болести јетре, хемероида, тврде столице, болести костију и зглобова те истегнућа.